Ben je heel vaak moe? Misschien komt het hierdoor?

Kalium:

Over kalium hoor je niet veel – en dat is onterecht. Het is belangrijk voor spierkracht, het functioneren van je zenuwstelsel en een gezond cardiovasculair systeem, zegt voedingsdeskundige Janet Brill. De voedingsstof zit in veel soorten eten (denk: meloen, avocado, banaan en witte bonen). Maar zelfs als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (4700 mg per dag) binnenkrijgt, kan je nog een tekort hebben. Waarom? Hoe meer sodium of keukenzout (NaCl) je binnenkrijgt, hoe meer kalium je lichaam afscheidt, zegt Brill. Tekenen dat je meer nodig hebt, zijn moeilijk te herkennen. Maar als je een van deze symptomen herkent en niet weet waar het vandaan komt, raden we aan naar je huisarts/therapeut te gaan om je te laten checken.

Je bent constant moe: Elke cel in je lichaam heeft de juiste hoeveelheid kalium nodig om te kunnen functioneren, en als je lang te weinig binnenkrijgt, kan je algehele vermoeidheid ervaren. Dus als je de  normale dingen doet en di al voor vermoeidheid zorgen en je weet dat je voldoende slaap krijg, kan kalium de oorzaak zijn.

Je hebt een (te) hoge bloeddruk: Kalium helpt je bloedvaten ontspannen, zegt Brill. Als je niet voldoende binnenkrijgt, kunnen ze vernauwen, waardoor je bloeddruk omhoog schiet.

Je eet vooral uit pakjes en zakjes: Bewerkt voedsel binnenkrijgen zorgt er bijna zeker voor dat je een kaliumtekort krijgt. In chips, crackers en diepvriesmaaltijden zit veel te veel natrium, zegt Brill. Eet minder zout om je lichaam meer kalium te laten vasthouden.

Je spieren voelen zwak of verkrampt: Kalium speelt een rol in soepele spieraanspanningen, dus wanneer je een laag kaliumgehalte hebt, kan je pijn en spasmes ervaren, zegt Brill.

Je hart slaat over: Het is eng wanneer je hart ineens sneller klopt of een slag overslaat – zeker als dit zonder duidelijke reden gebeurt. Veel dingen kunnen de oorzaak zijn van een overslaand hart of hartkloppingen, waaronder een kaliumtekort.

Je voelt je licht in je hoofd of duizelig: Als je veel te weinig kalium in je systeem hebt, kan je hartslag traag genoeg worden om je het gevoel te geven dat je knock-out gaat. Het komt niet vaak voor, en er kunnen veel andere factoren zijn die dit gevoel veroorzaken, maar als je dit ervaart: ga zo snel mogelijk naar de dokter.

Obstipatie: Het klinkt gek, maar te weinig kalium zorgt dat andere lichaamsfuncties trager worden, en je spijsverteringsstelsel is geen uitzondering. Een opgeblazen gevoel en buikkrampen kunnen ook voorkomen. Natuurlijk is een kaliumtekort niet de enige oorzaak dat je je meer opgeblazen dan normaal kunt voelen.

Tintelingen en gevoelloosheid: Kalium helpt je zenuwstelsel gezond houden, en zonder kalium kan je een tintelend gevoel hebben (dat gevoel alsof er met naalden in je huid wordt geprikt).

Conclusie:  Een gebrek aan Kalium kan de oorzaak zijn. De eerder genoemde vruchten kunnen een bijdrage zijn om dit te kort op te lossen.

Herbes D’elixir heeft dit stukje tekst alleen gepubliceerd ter info, hier zijn geen commerciële doeleinden bij. Mochten er toch medische claims gelegd kunnen worden dan betreuren wij dit en moeten ons hiervan distantiëren. De beweringen zijn geuit door een derde.